top of page

Wijnpakket December

Wijnpakket december 2016

En zo is er alweer bijna een jaar voorbij! Nu, december, is natuurlijk de wijnmaand nummer één. Via Sinterklaas en Kerst naar Oud en Nieuw, allemaal dagen om iets bijzonders open te trekken of te latten ploffen.

Omdat het zo'n feestelijke maand is hebben wij passende wijnen uitgezocht uit ons assortiment.

Daar komen ze:

1. Twee flessen Crémant de Bourgogne, Domaine Bersan.

Wat is dat nou eigenlijk, Crémant de Bourgogne? Vroeger heette het Méthode Champenoise, dat klonk wel duidelijk. Gemaakt, zoals in Champagne. Helaas, dat vonden ze in die sjieke streek niet fijn. Alles wat maar op de "merknaam" Champagne lijkt is verbannen. Zo werd het Crémant. Het kreeg een eigen appellation en eigenlijk was iedereen wel tevreden zo. Alleen nu dook er een ander probleem op. Iedere wijnstreek in Frankrijk maakt wel een Crémant. Créman d'Alsace, Crémant de Loire,..Alleen in Bourgogne gebruiken ze dezelfde druifsoorten. Chardonnay en pinot noir namelijk. Als de bubbelwijn ook nog uit de buurt van Chablis komt, tikt het wel heel erg tegen de Cote de Bar aan, dit is niet ver weg. Ook de kalkgrond is vergelijkbaar. Nu is het zo, dat de grote Champagnes worden gemaakt rond Reims, daar alleen zie je grand- en premier cru's. Reims ligt toch wel 200 kilometer noordelijker en de besjes daar hebben het wel heel koud. Om het gewenste alcoholpercentage te halen, wordt daar vaak suiker toegevoegd.. Gelukkig moet er wel met de hand worden geoogst in de hele Champagne, anders zou het wel heel erg worden. De oogstmachine, immers, ziet geen verschil tussen rijp en onrijp fruit.

Terug naar de Crémant. Bij Bersan wordt de pinot noir meteen geperst, zodat er witte wijn ontstaat, net als bij de chardonnay. Dit wordt dan gewoon opgevoed als "echte"wijn, waarna het met een beetje gist en suiker in de fles wordt gedaan, goed afgesloten met een kroonkurk. Door dit mengsel gaat het hergisten en omdat de vrijgekomen koolzuur niet weg kan, ontstaan er bubbels. Na dagelijks de fles keren, verzamelen de dode gistcellen zich in de fleshals. Deze wordt naar loop van tijd bevroren en als de kroonkurk er af wordt geslagen, vliegt de prop dépot uit de fles. Dan wordt het een beetje bijgevuld met wijn en gaat de definitieve (Champagne) kurk er op en is de Crémant klaar.

Omdat Domaine Bersan al zulke lekkere gewone wijn maakt, is deze met bubbel ook fantastisch om te drinken. Geen agressief schuim, maar heerlijk rijpe witte Bourgogne met prik. Drink een glas als aperitief, of 's middags bij de oliebollen.

2.Sancerre 2014, Sébastien Riffault.

Iedereen heeft zo zijn favoriete wijnboer in deze handel. Voor mij is dat qua vakmanschap en toewijding zonder twijfel Sébastien Riffault. Juist in een zo traditionele wijnbouwgemeenschap als Sancerre, schopt hij tegen alles aan waar de appellation Sancerre voor staat. Het syndicaat van Sancerre heeft zelfs wel een gedreigd om hem uit de appellatie te te zetten. Dan zou zijn wijn geen Sancerre, maar Vin de France worden. Ze vinden zijn wijn namelijk te a-typisch voor de gangbare supermarkt Sancerre.

Nou maakt hij ook wel maffe wijn hoor! Wij voeren naast de wijn in het pakket, ook een sulfietvrije, laat geoogste en met schilinwerking gemaakte Sancerre. Deze is diep donker geel, vol met deeltjes residu en flink geoxideerd. Als je er op bent voorbereid, heerlijk! Zeker bij bepaalde kazen of bijvoorbeeld slakjes in knoflook is de wijn echt heel bijzonder. Afgelopen zondag was ik bij Sébastien langs om de 2014 op te halen. Deze zit pas net op fles, na twee jaar in barriques, grote Frans-eiken vaten, te hebben gelegen. Tot nu toe werkten wij met de 2012. Deze was voor veel klanten en sommeliers iets te "ingewikkeld'..hier zat ook die oxidatie in. Bij deze, 2014, helemaal niet. Dit is een wijn om nooit te vergeten. Echt waar, de grote mannen en vrouwen in de wereldgastronomie zijn het eens, Sébastien Riffault staat onbetwist op nummer 1 in Sancerre.

Toen ik zondag het erf op reed, was hij net zijn paarden aan het voeren, zijn levende tractors die de grond niet zo zwaar belasten. Mooi om te zien hoor, paarden voor de ploeg. Door de dikke kalk -klei van Sancerre is dat een super gaaf gezicht.

O ja, voor ik het vergeet, Sancerre wordt gemaakt van sauvignon blanc. Sterker nog, dit is de geboorteplaats van deze druif. Aan de overkant van de rivier (Loire), ligt Pouilly-sur-Loire, bekend van de Pouilly-Fumé (ook sauvignon) en Pouilly-sur-Loire, gemaakt van chasselas. Geografisch ligt Pouilly nog in Bourgogne (Nievre), maar omdat de wijnen zo kenmerkend zijn voor het Loire gebied, worden ze hiertoe gerekend.

3.Bourgogne Garance 2014, Domaine Montanet-Thoden.

Tot in de jaren vijftig werd rode Bourgogne vaak aangelengd met wijn uit Rhône of zelfs Algerije. De trend was stevige en krachtige wijn en dat is nou net waaraan Bourgogne niet voldoet. Nog steeds komen er nog mensen bij ons in de winkel voor een stevige, zware Bourgogne. Die bestaan dus niet. Ja, er is stevige Bourgogne, voor Bourgogne dan hè, niet in vergelijk met een Chateauneuf-du-Pape of een Cahors, bijvoorbeeld. Nee, rode Bourgogne (altijd gemaakt van pinot noir, soms van gamay) is het kenmerk van lichte wijn met een gigantisch potentieel heel, heel erg goed te zijn. Vieze Bourgogne bestaat ook. Er is zelfs veel vieze Bourgogne. Dat komt doordat de pinot noir zo vreselijk moeilijk te telen is.

Pinot noir zie je ook niet als huiswijn, het brengt per hectoliter weinig op en in zuidelijker streken wordt het helemaal niets met die druif. In Bourgogne en Chaqmpagne hoort-ie, een beetje in Elzas en Loire.

Menig wijnboer hoorde ik al zeggen, "ik háát pinot noir!". Ja, voor de witte Bourgogne hebben ze chardonnay, dat is een bikkel die een stootje kan hebben. Of de gamay, die groeit er ook vrolijk op los. Nee, pinot noir, c'est difficile!

Niet goed gemaakte rode Bourgogne gaat naar zeepsop smaken, echt waar. Niet goed gerijpte pinot smaakt naar wilgentakken. Pinot van te hoge opbrengst smaakt naar een flauw roséetje en pinot die te vaak met kopersulfaat is behandeld smaakt naar dode muis. Dode muis? Ja, dode muis.

Maar dan, goede pinot noir is het lekkerste wat er is. Licht, maar met een oneindige diepgang. Weinig kleur, maar wat een fruit! Goede pinot is een feest, vaak duur, maar vaak ook iedere euro waard. De duurste wijn ter wereld is ook gemaakt van pinot noir. Domaine de la Romanée-Conti wordt verkocht voor duizenden euro's per fles. Dat gaat wat ver. Deze, van Domaine Montanet-Thoden is een voorbeeld van goede pinot. En is een geweldige wijn om na die Sancerre van Riffault te drinken bij een tussengerecht waar u veel moeite voor heeft gedaan. Vis of vlees, het kan allebei.

4. Twee flessen van Domaine Périlliere uit Signargues.

U heeft het vast al door, ik schrijf de wijnen voor die tijdens een mooi diner met kerst kunnen worden gedronken. We beginnen met een glas Crémant, schenken Sancerre bij het voorgerecht, gaan verder met een Bourgogne Garance bij het tussengerecht en bij het grote werk (vléés!) komen twee flessen Signargues op tafel. Gemaakt van oude stokken (krachtiger) grenache en syrah, ongefilterd (méér smaak) en van het mooie jaar 2015.

Het dorp Signargues hoort bij de zogenaamde Villages uit het zuidelijk Rhône gebied.

Dit is een wijn in stijl van deze maand en begeleidt als geen andere het pièce de résistance!

Fruit, kracht en "lengte", eet en drink smakelijk!

Vanuit " 't Ginneken" een heel fijne maand december gewenst!

Bas en Marlies Thoden van Velzen

Een enkel pakket kost inclusief 5% korting €.82,50

Een dubbel pakket komt met 10% korting op €.157,00

Versturen?

Een enkel pakket €.6,95 en een dubbele €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page