top of page

Wijnpakket November

Wijnpakket november 2016

"Alle laaien los", zei mijn moeder wel eens, als we van de jagers in Frankrijk

een reebout kregen, daar zelf gezochte paddenstoelen bij aten en iets heel lekkers werd opengetrokken. Nou, met deze wijnen gaan ook alle laden los!

Volgende maand stellen we natuurlijk iets bijzonders samen voor kerst en oud en nieuw. De wijnen van deze maand kunt u ook bewaren voor december, het zijn stuk voor stuk exclusieve, maar vooral heel drinkbare wijnen. Het kost wel wat, maar goedkoper dan dit kunnen we het niet maken, het is iedere euro waard. Als u echt van wijn houdt, doe het dan maar gewoon.

Omdat ze net binnen zijn, kan ik niet wachten om ze nu al "aan te bieden", daar komen ze!

Wij hebben al de Principauté d'Orange van Daumen in pakket september gedaan als voorproefje.

Nu de Cotes du Rhône en de Chateauneuf-du-Pape.

Van La Vigne Mouton uit Bray (Bourgogne) de chardonnay en gamay en van Domaine de la Vieille Julienne de witte en rode Rhône.

Laten we beginnen bij de twee laatste, van Domaine de la Vieille Julienne.

Jean-Paul Daumen

Je hebt van die domaines die zo vreselijk beroemd zijn geworden door wijnschrijvers en sommeliers, dat de prijzen uit de pan vliegen.

Bij Vieille Julienne is dit ook gebeurd. Meneer Parker uit de VS gaf de Chateauneuf van Ouwe Juul 100 punten en het hek was van de dam. Collega wijnhandelaren gooiden hun voorraad op de veiling en er werden ongelooflijke bedragen neergelegd voor een enkele fles.

Dit vindt Jean-Paul Daumen niet leuk, Nee, zijn wijnen zijn niet goedkoop, zeker zijn top cuvées niet, maar het blijft enigszins betaalbaar bij hem op het domaine. Hij zoekt dus importeurs die niet te gek doen en liever de wijn bereikbaar houden voor de gewone liefhebber.

Zoals u wellicht van ons gewend bent, zijn ook deze wijnen weer "anders". En juist dat maakt het ook weer zo bijzonder.

Wij importeren per heden vijf wijnen van dit domaine. Twee Chateauneufs, twee Rhônes en een Vin de Pays.

In dit pakket dus de twee Rhônes van Vieille Julienne:

1. Cotes du Rhône blanc "Lieu-dit-Clavin"

Deze wijn, gemaakt van grenache-blanc en clairette, is schaars! Slechts 2500 flessen per jaar voor de hele wereld. Wat ongelooflijk cool dat wij dit mogen importeren. Het is echt één van de meest bijzondere witte wijnen die ik ooit heb geproefd. Grote, grote klasse! Jean-Paul is purist als het om druifsoorten gaat.

Hier dus geen marsane of rousanne, die horen in het noorden van de Rhône thuis. Ben ik even blij! Die twee druiven geven wat mij betreft vaak veel te aromatische en kruidige wijn. Nee, deze grenache blanc met clairette is een toonbeeld van elegantie en sappigheid. Vol en behoorlijk heftig, jazeker! Dat krijg je in dit klimaat bij Orange, met deze concentratie van sap en de selectie (drie keer, in het veld, onderweg en bij de kelder) van rijpe bessen.

Een grote, heel grote witte wijn.

2. Cotes du Rhône rouge "Lieu-dit-Clavin"

Dat "lieu-dit" zie je wel vaker in Frankrijk, ook op je navigatiesysteem van je auto. Mijn ouders wonen ook in een lieu-dit,..

Het betekent gewoon "plek" genoemd,..Clavin. Bij dit gehucht liggen de wijngaarden waar de Rhônes van Vieille Julienne vandaan komen. Iets verderop liggen de wijngaarden binnen de appellatie Chateauneuf-du-Pape. Een appellatie waar ik altijd een beetje om moet lachen. Straks niet meer hoor, daar behandelen we een Chateauneuf die de naam waar maakt een bijzondere wijn te zijn.

Eerst de Rhône rood. Hier natuurlijk veel grenache, het is echt grenache land hier. Tussen de oeroude stokken (tot meer dan 100 jaar) staat wat mourvedre, syrah en cinsault. Het percentage? Dat hangt per jaar af van de planten. Want,...in plaats dat Jean-Paul Daumen percelen per druifsoort heeft, staan hier de soorten door elkaar! Waar de meeste wijnboeren apart vinifieren en later mengen tot een gewenste smaak, een assemblage, is hier spaken van een marriage! Als de druiven rijp zijn, worden ze na weer die extra controle bij elkaar gemikt en samen opgevoed tot wijn. Deze wijn is zo fantastisch in balans, je hoeft er alleen maar aan te ruiken om vast te stellen dat hier geen enkel foutje in zit. Bij het wijn maken wordt geen sulfiet gebruikt, er wordt niet gefilterd, noch geklaard. Proef en ondervind totale kwaliteit!

Vervolgens is Jean-Paul een paar jaar terug een tweede domaine begonnen onder zijn eigen naam, Domaine Daumen. Eerste heeft hij nog wat druiven gekocht van omringende biologisch werkende wijnboeren, maar de "négoce" beviel hem niet. Dus nu vinifieert hij biologisch-dynamische wijnen van eigen veld voor een vriendelijker prijs dan zijn grote domaine Vieille Julienne. Gek? Een beetje, want hij verdient er minder aan. Leuk? Ja, erg leuk, want dit komt echt voort uit belangeloosheid.

3.Cotes du Rhône rouge "Domaine Daumen"

De druiven van deze Rhône komen van andere percelen dan die bij Clavin. Voorheen werd dit gebotteld onder domaine Vieille Julienne, maar Jean-Paul wilde wat verder gaan met het domaine dat zijn eigen naam draagt. De wijn is Demeter gecertificeerd en zonder enige interventie gemaakt. Puur op druiven, hygiëne en kennis. De ongekende zuiverheid van deze rode Rhône is kenmerkend voor het perfectionisme van Jean-Paul. Een magiër is de man. En áárdig! Hij is zo bescheiden en ontwapenend, dat heb ik nog nooit meegemaakt.

Bijzonder toch? Een man die wereldberoemde wijn maakt en begin september tegen mij zei dat ie altijd zo vreselijk zenuwachtig is voor de oogst. Dagen voor de grote campagne loopt ie in z'n uppie door de wijngaarden om weg te knippen wat er niet hoort en kan hij nauwelijks communiceren doordat er maar één ding speelt in zijn hoofd...de oogst!

4.Chateauneuf-du-Pape "Domaine Daumen"

Wat zijn de etiketten mooi hè, waanzinnig! Als je dat vergelijkt met die vreselijke gotische letters en de reliëfjes van de sleutels van Sint Petrus op de hals van al die veel te dure Chateauneufs....

Kijk, het is natuurlijk niet voor niets dat een wijn beroemd wordt. Dat komt omdat deze over het algemeen lekker, apart en bijzonder kan zijn en waar schaarste heerst.

Chateauneuf, een dorpje bij Orange heeft een uniek terroir van kiezelstenen. Deze pikken de warmte van de zon op en blijven 's nachts als een kacheltje de druivenstokken verwarmen. Warmte, zon, suiker, alcohol.

Nu wil ik niet die hele appellatie te kijk zetten, maar er zit een hoop rommel tussen hoor! Het klinkt fantastisch. Chateauneuf betekent het nieuwe kasteel van de Paus. Voordat we verder gaan over de wijn, hier het verhaal.

Er is een tijd geweest dat er twéé pausen waren! Eén in Rome en een tegenpaus in Avignon. (Denk aan het palais du Pape aldaar). Je kan ook zeggen, een tegenpaus in Rome en de Paus in Avignon. Het is maar hoe je 't bekijkt.

Waarom er een tegenpaus was? Omdat hele groepen het niet eens waren met de ene Paus, dus een andere kozen. Grofweg was het zo, dat Spanje, Frankrijk, Schotland en Zuid-Italie voor de Paus in Avignon waren en de meer oostelijk gelegen landen die van Rome erkenden. Vlaanderen is altijd Rooms geweest. Waar de kerk zetelt moet wijn zijn, dus rond Avignon werd volop gekweekt. Ook bij Orange, het Prinsdom waar de Oranjes de scepter hebben gezwaaid. Hier bleek de grond uitermate geschikt voor zware miswijn en toen het dorp Chateauneuf ontstond mocht zelfs het Pauselijk zegel worden gevoerd. (Die sleutels van Petrus). Dit gaf wel extra cachet aan de wijn natuurlijk! En ziedaar, dure zware wijn. Vaak middelmatig, maar soms behorend tot de aller-allerbeste wijn ter wereld.

Nu komen we op de Chateauneufs van meneer Daumen. In dit pakket zit een fles. Een fles waarachtige en waanzinnig lekkere wijn. Een echte Chateauneuf!

5.La Vigne Mouton, chardonnay.

Vanuit de piepkleine appellatie Macon-Bray komt deze witte Bourgogne, gemaakt door Sébastien en Delphine Boisseau.

Tot nu toe heb ik alleen nog maar eerder letterlijk kippenvel gekregen van een witte Bourgogne en dat was bij Olivier De Moor (Chablis). Net als daar in het noorden van Bourgogne heeft deze wijn een ongekende zuiverheid! Dit is voor mij echt de witte wijn van mijn dromen. Wat een helderheid, schóónheid. Het water loopt in de mond als ik er alleen al over schrijf. Voor deze kwaliteit en het feit dat het Bourgogne is, zeer betaalbaar. Deze kost in de winkel €.16,50 en het is het dubbel en dwars waard. Als we nog eens de tijd zouden nemen om dit een paar jaar te laten liggen,...

6. La Vigne Mouton, Bourgogne Macon-Bray.

Ook hier appellatie Macon-Bray, een rode Bourgogne van gamay in plaats van pinot noir. Wie proeft het verschil? Wat een samenkomst van fruit, hout en concentratie. het smaakt niet naar Beaujolais, maar wel naar Bourgogne, maar toch van een andere druif dan we gewend zijn. Het resulteert in een krachtige en sappige wijn zonder foutje. Het terroir zit tot in de ziel van de fles. Voor mij weer een "mee naar een onbewoond eiland wijn". Hulde voor dit talent. Sébastien maakt pas sinds een paar jaar zijn eigen wijn. Hiervoor verkocht hij zijn druiven aan de coöperatie. Na investeringen in materieel is hij zonder enige concessie aan de slag gegaan. Een wijnmaker is geboren, hier gaan we nog heel veel van horen!

Door de samenstelling van dit uitzonderlijke pakket is de prijs wat hoger dan u gewend bent. Zonder mijzelf als een enge handelaar neer te zetten,..doe het nou maar gewoon. Hier krijgt u nooit spijt van, behalve misschien dat u méér wilt!

Een enkel pakket kost inclusief 5% korting €.109,00

Een dubbel pakket, met 10% korting, komt op €.208,00

Verzending per zes flessen is €.6,95

Verzending per twaalf flessen is €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page