top of page

Wijnpakket oktober 2016

Heel af en toe luisteren wij wel naar een "tip", meestal niet.

Tips liggen heel gevoelig. Je hebt je eigen idee over iets. Bijvoorbeeld over de wijnen die je importeert, uit welk land, de manier hoe je de wijnen presenteert of hoe om te gaan met een webwinkel (wel of niet, of half,..) en ga zo maar door.

Maar soms, soms luister je naar een tip. Welke? Om niet zes, maar drie verschillende wijnen in een pakket te doen en dan daar twee per soort van.

Bij deze!

We beginnen met de beroemdste wijn ter wereld.

Chablis!

Over Chablis kan ik uren ouwehoeren. Ik kom er zo'n beetje vandaan en van al die honderden wijnboeren heb ik wel eens iets geproefd of gehoord. Bij sommige wijnmakers hoef je überhaupt niet naar binnen te gaan als je hun velden ziet liggen of de chemicaliën op de oprit ziet staan, maar er zijn erbij die wijn maken zoals die nergens wordt gemaakt. Echte Chablis is fantastisch, echte Chablis is naar mijn mening het optimaal gebruik maken van de meest zuivere vorm van de veel misbruikte druif chardonnay.

Het stadje zelf is best oké, op zondag is er markt en er is een groot café. Je kunt er fantastisch eten bij onze vriend Fabien in restaurant Au Fil du Zinc en er was een te gek zwembad tussen de twee armen van de rivier Serein waar forellen in zwommen. Verder word je leuk geholpen door de benzinepomphouder Solo en is de slager Meilleur Ouvrier de France. een hele goede dus! De kerk is heel mooi, maar helaas alleen op zondagmorgen open. Maar je kunt tegenwoordig wel elektrische fietsen huren om de wijngaarden te bekijken. Verder? Verder is Chablis een beetje saai. Dorpen er omheen zijn veel gezelliger en de prachtige stad Auxerre is nabij.

Zelfs Onze Lieve Heer woont in Chablis tussen de wijngaarden: (Préhy).

De bevolking van Chablis doet raar. Ik kom al 44 jaar in hetzelfde café, maar word alleen gegroet als mijn vader erbij is. Ik vertelde dat aan Christophe Bersan, de maker van vier van de zes wijnen in dit pakket. En bij hem was dat exact hetzelfde! De abdij van Pontigny, een stukje naar het noorden is geweldig om te zien, maar ook daar hoef je niet te blijven plakken. Lunchen en wijn drinken bij Fabien en weer door is het advies.

Als je in de buurt bent, is een hotelletje in het zuidelijker gelegen Vézelay bijvoorbeeld een grote aanrader. Ook daar wordt fantastische chardonnay gemaakt!

Pontigny, wat een dak he?! Bijzondere plaats, google maar een beetje. Er ligt zelfs een gevluchte bisschop van Canterbury begraven.

Chardonnay is dé Bourgogne druif. Of het nou Meursault, Vézelay, Montrachet, Saint Véran of Chablis is, altijd chardonnay. In Saint-Bris zit sauvignon, in Bouzeron aligoté, maar in alle andere Appellaties, chardonnay.

Verder is de druif heel bekend en massaal aanwezig in Champagne.

Doet ie het dan nergens anders? Jazeker! Als een dolle! Waar de rode druif voor Bourgogne (pinot noir) heel moeilijk te telen is, is chardonnay een eitje! Overal kom je m tegen. Maar ja, wat krijg je dan? Vieze wijn, dat krijg je dan. Chardonnay heeft koelte nodig, met een gematigd klimaat. Het gebeurt zo vaak dat iemand bij ons in de winkel zegt dat ie geen chardonnay lust, maar wel Chablis..

Zo'n veertig miljoen flessen worden daar in chablis gemaakt per jaar. Veertig miljoen!

De Appellation bestaat uit de volgende wijnen.

Chablis Grand Cru (zeven wijngaarden waar het allemaal begon, ooit aangeplant door de monniken van Pontigny), dan een hoop wijngaarden met Chablis Premier Cru, vervolgens de gewone Chablis, om af te sluiten met Petit Chablis.

Ook hier geldt: de wijnboer is de belangrijkste graadmeter voor kwaliteit. Wel is het zo, dat de grand cru wijngaarden het allerbeste liggen ten opzichte van de zon en de beste ondergrond hebben.

5000 hectare wijnvelden rondom Chablis staan aangeplant met chardonnay, een ongelooflijke hoeveelheid. Er mag 60 hectoliter per hectare worden geoogst, dat mag, maar dat hoeft niet! Christophe Bersan, bijvoorbeeld vindt dat maar niets. Flink snoeien in de winter betekent minder opbrengst, maar wel lekkerder wijn!

De beste wijnmakers in Chablis? Ik kan ze zo opnoemen. De Moor, Ravaneau, Vincent Dauvissat, Race, Pico, Bersan, Béru... Zeven van de vierhonderd ongeveer. De rest? Zit echt wel wat behoorlijks tussen hoor, maar 't houdt niet over!

Wij importeren de wijnen van De Moor en Bersan. De Moor is een beetje buiten categorie, ik vind het het beste wat er is. Misschien dat ik in het decemberpakket een fles doe, maar ik moet eerst maar eens zien hoeveel wij krijgen voor dit jaar. De 2015 zit nog in het vat! Op voorhand verkopen wij zijn wijnen voor 90% aan horeca, de rest leg ik in de winkel voor de liefhebbers.

Bersan? Dat hebben we altijd! En lekker? Nier normaal. Fantastisch terroirvolle wijnen die zonder sulfiet zijn opgevoed en slechts bij botteling een beetje toegevoegd krijgen om de wijn niet te laten oxideren.

Zó hoort Chablis dus te smaken. Een kristalheldere Bourgogne met een krachtige, mineralige en aardse smaak. Heerlijk!

En weet je wat? We doen iets leuks, leerzaams en lekkers naast de Chablis. We doen er twee flessen Bourgogne Cotes d'Auxerre bij. Zelfde druif, zelfde jaar, zelfde ondergrond (Kimmeridge klei), zelfde wijnboer. Verschil? Andere ligging! Afstand tussen de wijngaarden? Een kilometer, meer niet!

Is dat niet gaaf? Enkel verschil in ligging maakt deze wijnen volstrekt verschillend. In de Appellatie Cotes d'Auxerre wordt zowel witte als rode wijn gemaakt. De wijngaarden liggen boven en ten westen van Saint-Bris. In Bourgogne liggen de verschillen zo dicht bij elkaar, dat is uniek in de wereld. Vandaar al die verschillende Appellaties. Dat is dus niet voor niets.

Echt apart, de Cotes d'Auxerre lijkt wat voller en zachter, de Chablis is puur mineralig met frisse zuren. Heerlijke wijnen!

Maar,..ik kan het niet nalaten tot in den treuren te vermelden. Alles draait om de wijnboer.

Omdat we zo lekker met terroir bezig zijn, ...

De rode wijn deze maand komt uit een heel ander deel van Frankrijk. Uit de buurt van Nantes! hier worden de knisperend frisse wijnen geteeld in Muscadet. Maar,...ook her en der wat roods. Deze cot (malbec) van Domaine de la Pepiere is gelagerd op graniet (echt waar, de cuves zijn uitgehakt in de grond!). Een zuivere, boerse en stoere wijn zonder enige toevoeging. Heerlijk na zo'n Chablis of Cotes d'Auxerre!

Een rode wijn om op zondagmiddag open te trekken bij een plak paté of een fijne kaas!

Dit is zo'n heerlijk puur en eerlijk gemaakte wijn, ..

Marc Olivier, wat is ie leuk!!

1 pakket met 2 Chablis, 2 Cotes d'Auxerre en 2 Cot kost inclusief de 5% korting €.70,50

Een dubbel pakket €.134,50

Verzendkosten zijn voor 1 pakket €.7,95 en voor een dubbel pakket €.13,50

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page