top of page

Wijnpakket September


Wijnpakket september, Luberon en naar boven....

Wat een heerlijke reis hebben wij achter de rug! Eerst een week Bourgogne bij de familie en daarna naar Luberon voor werk en plezier. Plezier is daar volop te vinden. Schitterende wandelingen door het massief van Luberon, ritje naar Bandol, genieten van ons (met dank aan de schoonouders) prachtige huurhuis en het bezoeken van de mooiste dorpen en restaurants van de streek.

Werk? Zo noem ik het eigenlijk nooit, want op bezoek gaan bij wijnboeren is iets wat nooit verveelt. Werk is wel wijn vinden die "Loodswaardig" in een wijnpakket komen, uit een streek die naar mijn mening wel erg haar best doet om wijn beter te maken dan het was, maar nog steeds niet uitblinkt in kwaliteit.

Maar,..ook dat werk is ongelooflijk leuk om te doen, want we leren weer wat bij!

De eerste lunch in Lourmarin was een goed manier om me te oriënteren via de wijnkaart. Zoals overal in wijnproducerende gebieden, is deze vrijwel alleen gevuld met wijnen uit de regio.

Vorig jaar was ik hier ook en wat mij meteen opviel, is dat de meerderheid van de wijnen BIO achter het domaine hebben staan. Nog een paar jaar en dat is zelfs niet meer nodig, want dan zullen vrijwel alle zelfstandige wijnmakers buiten de grote appellaties (want daar wordt de wijn toch wel verkocht,..) biologisch werken. Het is de norm op de opleidingen en de vraag is groot.

De eerste witte wijn van een wijnhuis uit Bonnieux was lekker. Echt prima. Even noteren en langsgaan maar. Of toch niet? Is het gewoon lekker, of is het zo goed, dat we het zouden importeren? ...

Vanaf die vraag die ik mij steeds bleef stelen bij het proeven van verschillende wijnen, werd het steeds moeilijker.

Gelukkig had ik van te voren ook wat huiswerk gedaan. Zo kwam ik via Les Vins Naturels (kijk maar eens op hun website) bij een domaine in de buurt van Cucuron, "Les Vignes Bleues". Hier geen sulfiet, alles puur natuur en eigenwijs. Dáárheen dus! Ons huis lag in Vaugines, hier maar een paar kilometer vandaan, dus via wat kleine weggetjes kwam ik uit in Sannes. Opeens zag ik echt oeroude wijnstokken staan. Zó oud, dat ik de auto aan de kant van de weg heb gezet om eens goed te kijken. Wat een mooi fruit hing daar aan! En wat een dikke stammen, niet normaal. Die moeten wel honderd jaar oud zijn.

Bij het domaine aangekomen, werd ik ontvangen door Céline Laforest. Wat een aardige mensen hier, wat een verademing als je de gastvrijheid vergelijkt met de wijnboeren in Bourgogne.....

Proeven! Opa heeft ooit cabernet franc geplant, dáár was ik benieuwd naar! Helaas, ook hier geldt weer, gebruik de druiven van de regio! Veel te overdadig, uit balans, rare bijsmaak. Jammer. Toen kwam de 100% grenache (zonder sulfiet!). Mjammie! Ze vertelde dat deze wijn van die stokken kwam waar ik langs was gereden. Geplant vóór de eerste wereldoorlog! Weldadige wijn, veel rijpheid, duidelijk koude vergisting en relatief laag in alcohol. Licht zoetig wel, maar dat kan niet anders daar, aan de voet van het Luberongebergte, zonder enige afkoeling.

Mooi! Eerste wijn gevonden. Nog vijf te gaan.

Ik had de prijzen iets lager ingeschat hier, maar we weten inmiddels wel hoeveel werk in echt goede wijn gaat zitten. Pinnen kon ik niet, dus eerst naar de bank in Cucuron, weer terug om in te laden en 's avonds nog eens naproeven met de vakantiegezellen. Dat beviel goed, heel goed. Echt een wijn voor 's avonds bij een stuk blauwe kaas.

Wijn 2.

Domaine le Novi, La Tour d'Aigues.

We hadden gegeten bij Le Grain de Sel in Ansouis (ga daar héén!!), daar proefde ik de wijnen van Domaine Le Novi. Raak!

Volgende morgen meteen in 't busje naar Romaine Dol, de eigenaar en wijnboer. Ontzettende aardige gozer, die ondanks de drukte vlak voor de oogst alle tijd nam om mij uitgebreid rond te leiden en vervolgens in de cave alles open te trekken wat ie maakt.

De rode die ik al in het restaurant had geproefd had ie nog, de witte was uitverkocht, maar hij had nog wel zijn topcuvée Amo Blanco te koop. Laad maar in!

Natuurlijk heel rijke wijnen, maar let maar op als je eerst goed ruikt. De wijnen zijn in balans, de geuren komen heel mooi samen en er prikt geen sulfiet of alcohol in de neus. Goed gemaakt, heel erg smakelijk en heel erg "Loodswaardig".

Deze is gemaakt van rolle (vermentino), clairette en grenache blanc. Drie druifsoorten die hier horen en prachtig intense wijn geeft. Drinken bij gevogelte, zachte kazen en gerookte vissoorten.

De wijn is aan de prijs, maar echt iedere cent waard.

Wijn 3.

Domaine le Novi, Terre de Safres.

Mooie combinatie van grenache, syrah en een beetje cinsault. Sappig, vol en ook wel fris. Zeker niet te warm serveren! Ook echt wel een wijn die aandachtig geproefd moet worden. Keurig alcoholpercentage en duidelijk met veel aandacht gemaakt. Goede wijnmaker die Romain.

Achter het domaine zag ik allemaal wijngaarden met irrigatiesystemen.. wat is dat? Dat is toch verboden?

Dat zijn dus druifgaarden voor tafeldruiven, druiven om op te eten! Romain vertelde dat de hele streek daar van leefde, tafeldruiven, meloenen, pompoenen en ander fruit. Later zijn ze wijn gaan maken, maar onze voorouders wisten allang dat de nabijgelegen Rhône veel betere wijnen voortbracht. Met heel veel moeite, moderne technieken en de juiste druifrassen lukt het nu toch om op enkele domaines echt goede wijn te maken.

Ik heb er twee gevonden die wij heel goed vinden. We hebben er veel geproefd die oké zijn, maar niet bijzonder.

Nu heb ik dus drie wijnen voor een pakket van zes.

Maar,....ik had nog een afspraak bij monsieur Daumen, van Domaine Daumen en Domaine de la Vieille Julienne! Zijn wereldberoemde wijnen van Chateauneuf-du-Pape, Cotes du Rhône en het Prinsdom van Oranje!

Hij wilde ons ontvangen en sterker nog, hij wilde ons wel als importeur!

Bizar, dit zijn wijnen die op de veiling schandalig veel kosten, wijnen die door de zelfbenoemde godheid in wijnproeven Robert Parker worden beoordeeld met 99 punten uit 100. En hij wil De Loods als importeur!

Talloze collegae hebben voor z'n deur gestaan, maar hij wil ons. Waarom? Omdat ie ons assortiment prachtig vindt, omdat ie de compagnon van mijn vader ,Jean Montanet, goed schijnt te kennen en omdat het gewoon wel klikte volgens mij.

Dus,...alvast wat doosjes mee om het wijnpakket mee aan te vullen leek geen slecht idee!!

Wijn 4.

Domaine Daumen, Principauté d'Orange 2014.

Lodewijk de 14e heeft het prinsdom Orange ingelijfd bij Frankrijk. Daarvoor was het, via overerving, in bezit gekomen van Reinier van Nassau, beter bekend als René van Chalon. René had geen kinderen en zo erfde Willem van Nassau, Wilhelmus vahan Nahassauwe, het stukje land bij Orange (even groot als Bonaire ongeveer). Vanaf toen werd het Willem van Oranje!

Nadat het protestante stukje bij Frankrijk werd ingelijfd, mochten de Nassaus de titel prins van Orange wel blijven voeren. Dat doen ze dus tot op de dag van vandaag. En als wij sporters toejuichen doen we iets oranjes aan. We hadden afgelopen Olympische Spelen ook Team Orange. Best gek, want Orange heeft nooit deelgemaakt van Nederland. Het was privébezit van de familie Nassau.In het wapen van onze Koninklijke familie staat nog steeds de hoorn, het wapen van Orange.

Maar goed, het heet dus nog steeds Principauté d'Orange en de wijn uit dat gebied heet of zo, of Chateauneuf-du-pape, of Gigondas. Deze drie appellaties liggen allemaal in het kleine prinsdom.

Deze wijn, gemaakt van de druiven grenache, syrah, merlot en cabernet sauvignon, is om te smullen!

Die gekke Bordeaux druiven zitten erbij, omdat de vader van Jean-Paul Daumen deze ooit heeft aangeplant. Je ziet ze in die buurt wel vaker hoor. Merlot en cabernet. Ze geven een toegankelijkheid in de wijn en ook iets unieks.

Deze fles alleen al, ik zeg het wel vaker, het hele pakket waard!

Vanaf oktober volop te verkrijgen bij De Loods uit de appellatie Cotes du Rhône (wit en rood), Principauté d'Orange en Chateauneuf.

Toen moesten we nog twee wijnen,...

Waar kom je als eerste langs op weg naar het noorden, waar gaan de daken over van Provençaalse tuiles naar stenen en leien tegeltjes. Waar gaat de olijfolie over in boter?

In Beaujolais natuurlijk! Vlak boven Lyon begint Bourgogne, waar rood wordt gemaakt van gamay. Beaujolais 2015, oogst van de eeuw.

We halen wijn bij Christophe Pacalet en bij Thévenet in Morgon!

We hebben het pakket compleet.

Wijn 5.

Beaujolais Villages 2015, Christophe Pacalet.

Waanzinnig goed jaar, ongelooflijke diepgang en finesse. Dorstlessende alleskunner. Niet lullen maar drinken. Prachtig!

Inladen en door! Nog even naar Morgon en dan naar huis!

Wijn 6.

Morgon, Jean-Paul Thévenet 2015.

Die Nassaus hadden een goed wijngebiedje te pakken, maar jeminee, wat is goede Beaujolais toch fantastisch! Ik vind de Morgon van Thévenet altijd echt een grote Bourgogne. Dit jaar spant de kroon, wat een weelde.

De vergisting die hier via macération carbonique plaatsvindt, zorgt voor een ultieme opname van smaakstoffen uit de gamaydruif. De ondergrond in Beaujolais gaat van basalt, naar klei, naar kiezel en kalk naar graniet. De verscheidenheid is immens en de wijnen zijn ook zeer verschillend van karakter per cru. Een Fleurie lijkt echt niet op een Régnié, Chiroubles of Morgon. Vergeet alle onzin van de primeurwijnen uit de jaren tachtig. Proef goede Beaujolais, ga er eens heen, want het is een hartstikke leuk en mooi gebied. En koken kunnen ze daar ook al als de beste!

En...dit is wel één van de allerbeste wijnmakers in de hele streek.

Pakket waard? Ja!

Het septemberpakket met drie heerlijke wijnen uit Luberon, een cultwijn uit Orange en twee kampioenen uit Beaujolais kost inclusief 5% korting €.74,50 en een dubbel pakket met 10% korting komt op afgerond €.140,-

Verzendkosten: €.6,95 voor één, €.13,00 voor een dubbel pakket.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page