top of page

(Huis)-wijnpakket Augustus

wijnpakket augustus 2016

Deze maand als beloofd een pakket met onze huiswijnen. Een vakantiepakket!

Huiswijn is van onschatbare waarde voor een importeur. Ik zal uitleggen hoe dat zit.

Eigenlijk is het vinden van bijvoorbeeld de beste Chablis, Sancerre of Cassis niet zo gek moeilijk. Over de hele wereld wordt geschreven en commentaar gegeven op wijnen. Op internet vindt je blogs, artikelen en ervaringen van wijndrinkers in bijvoorbeeld Sydney, Parijs en San Francisco. Al deze informatie bij elkaar en tips van wijnboeren en sommeliers brengt je best eenvoudig bij de ultieme wijn.

Dit wordt al wat moeilijker bij nieuwe domaines die op je pad komen. Gekke wijnen van Domaine Mamaruta, de super Bourgognes van La Vigne Mouton of een vondst in het Rhône gebied. Maar toch, het is anders dan het vinden van een huiswijn.

Huiswijn moet hebben wat al je speciaal wijnen niet hebben. Constante kwaliteit. Geen grote afwijkingen per jaargang en volop verkrijgbaar.

Bij huiswijn kan het niet zo zijn, dat je nog een maand of wat moet wachten op een botteling. Of dat de wijnboer weigert de wijn af te sturen omdat het te warm of te koud is, of omdat het onweert. Huiswijn moet altijd op bestelling binnen 10 dagen in Nederland zijn. De wijnboer van een huiswijn moet ook beschikken over telefoon en email. Hij moet bereikbaar zijn in vakantieperiodes. Al deze dingen zijn niet vanzelfsprekend bij onze overige wijnboeren!

Maar,..hoe verenig je dat met je filosofie van kwaliteitswijnen, natuurwijnen en laagrendement wijnen?

Nou ja, op zoek gaan naar een wijnboer met:

Voldoende wijngaarden, die niet meer dan 65 hectoliter van een hectare haalt, waar zo min mogelijk sulfiet wordt gebruikt (maar wel een beetje voor stabiliteit), waar in ieder geval volgens "lutte raisonnée" wordt gewerkt en waar de wijnen ook nog eens buitengewoon lekker zijn.

Neem maar van mij aan dat dit echt heel moeilijk is. Per definitie komen huiswijnen uit de grote plas van Languedoc-Rousillon. De grond in wijngebieden als Bourgogne, Elzas, Rhône of Loire is te duur om huiswijn op te telen. Ook de ligging in het noorden, met kans op hagel, vorst en nattigheid is kansloos voor wijn die altijd constant leverbaar moet zijn.

Het zuiden dus. Maar daar is het wel het probleem van zon. Teveel zon.

Zon maakt suikers aan in de druif. Deze barst er van in september en zorgt voor veel smaak en alcohol. Niet voor frisheid en doordrinkbaarheid zonder braakneigingen.

Zoeken dus naar die wijnboer die vroeg (in het jaar en op de dag) plukt, die het druivensap op lage temperatuur laat vergisten, zodat de smaak van het fruit voorrang heeft op de alcohol. En, minstens zo belangrijk...een wijnboer die geen gif spuit, zodat de aanwezige gisten in de wijngaard blijven leven. Dit scheelt een hoop vieze smaakjes in je huiswijn. (Fabriek gisten geven een soort brood met banaansmaak aan wijn).

O ja, de wijn moet ook nog betaalbaar zijn. Met betaalbaar bedoel ik niet onmogelijke prijzen waar nauwelijks een fles, etiket en kurk voor kan worden betaald, maar betaalbaar genoeg om €.6,50 inclusief BTW te kunnen vragen. Dat is best lastig. Behalve die kurk, fles en etiket, moet de wijn naar Nederland komen en 66 cent accijns worden afgedragen. Die BTW is 21% van de verkoopprijs. Zo terugrekenend en alle voorwaarden voor kwaliteit en leverbaarheid is het gewoon een ramp!

Sinds 2004 importeren wij onze huiswijn van Domaine Isle Saint Pierre. Een geweldig eigenwijs bedrijf, gelegen op een eiland in de monding van de Rhône.

Het is hier zo plat als een dubbeltje en de ondergrond bestaat uit zand en klei.

We zitten hier in de Camargue, met wilde paarden en flamingo's. Met zoutvlaktes en muggen, met Mistral! De Mistral is een wind die door het Rhône dal giert en niet over de Alpen komt. Deze brengt koude en droge lucht mee. Dit zorgt voor koele en schone wijngaarden. Een natuurlijke biologische manier om geen schimmels en rot op de druiven te krijgen!

De familie Henri maakt hier sinds 1927 wijn van druifsoorten uit iedere uithoek van Frankrijk. Ze hebben hier blenden tot een kunst verheven. Wie heeft ooit van de combinatie sauvignon-chardonnay-gewurtstraminer en muscat gehoord? Dat is onze witte huiswijn! De rode is van merlot-cabernet franc-petit verdot-ariarnoa en camenere, haha! De rosé van merlot-cabernet-petit verdot-arinarnoa-tanat en syrah!

Al mengend komen ze hier tot een verbluffend resultaat. Echt, perfect.

De betere Horeca in Nederland wil graag een kwartje meer betalen voor een wijn als dit. En weet u,..zo gauw een (eet)- café dit soort wijnen schenkt, gaat de consumptie met sprongen omhoog. Helaas zit Nederland vol Horeca welke bij brouwerijen zitten die huisbaas en/of financier zijn. Zij bepalen het assortiment, inclusief de wijnen. Aangezien brouwerijen heel goed zijn in het maken van drank uit water en graan, niet de allerduurste ingrediënten ter wereld, leggen zij de lat niet erg hoog met het uitkiezen van een wijnfabrikant. (Wijnboer is echt iets anders).

Wij leveren de witte Régalade van Domaine Les Charmettes aan Café Ome Ko in Muiden. Aanvankelijk werd hier gewerkt met wijn van Heineken uit de tap (!). Lekker voordelig, want €.2,50 per liter. Nu betalen ze voor een fles van ons het dubbele, maar schenken wel drie keer meer wijn.

Hulde voor Domaine Isle Saint Pierre, onze trouwe en nimmer aflatende producent van onze huiswijn. Het leuke is trouwens,...wij kennen een aantal wijnboeren die voor eigen gebruik bij Isle Saint Pierre hun wijn bestellen.

Na een jaar of tien wijn importeren wilde ik toch een tweede huiswijn. Een witte die wat strakker, wat mineraliger is en een rode die ook wat meer frisheid in zich heeft. Die je eventueel zelfs koel kan drinken.

We hebben het geweten!

De flessenpost uit Zuid Frankrijk hield maar niet op! Oh, wat willen ze daar graag van hun wijn af! En wij maar proeven...

Uiteindelijk was het raak! Domaine Les Charmettes wilde wel een wijn samenstellen naar onze eigen smaak! Tof! Maar ja, dan moet je wel een pallet (750 flessen) of 20 per jaar afnemen natuurlijk. Alleen dan maken we exclusief voor De Loods een eigen wijn.

Tsja,..dat zijn een hoop flessen. Heel veel flessen,...

Nou ja, dat komt wel goed! Aan de bak met die wijn! En zo werd onze "Régalade" geboren.

Oestercultuur in het Bassin de thau

Het domaine ligt bij het Bassin (Etang) de Thau, in de gemeente Marseillan. Misschien kent u het stadje van Noilly Prat, de Franse vermout.

Ook hier wordt op een keurige manier wijn gemaakt. De druiven worden vóór zonsopgang geoogst, zodat ze nog koel zijn. Vervolgens wordt met temperatuur geregelde tanks de vergisting op gang gebracht onder lage temperatuur. Door deze moderne manier van wijn maken, blijft de frisheid in de wijn en knalt niet eerst de alcohol er in, voordat er echte smaak in de wijn zit.

Ook Les Charmettes is een familie bedrijf. Geen coöperatie waar maar wat bij elkaar wordt gegooid. Nee, twee broers die gewoon goede wijn willen maken.

Wit wordt gemaakt uit sauvignon en viognier druiven, rood uit marsellan en grenache. Heerlijk frisse wijnen. Super! Nu hebben we twee huiswijnen met een compleet verschillende stijl! Met deze twee moeten we het kunnen redden. Dit zijn de blijvertjes.

Om u te laten proeven wat wij bedoelen met goede huiswijn, deze maand de drie wijnen van Domaine Isle Saint Pierre en van de rosé (omdat ie zo ontzettend lekker is) een magnum! Van Domaine Les Charmettes de witte en de rode.

Dit pakket bieden wij aan, inclusief 5% korting voor €.45,00

Een dubbel pakket, inclusief 10% korting kost €.85,50

Verzendkosten 1 pakket: €.6,95

Verzendkosten 2 pakketten €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page