top of page

Wijnpakket JUNI

Wijnpakket Juni 2016

Ik leerde altijd dat Syrah oorspronkelijk uit Shiraz (Iran) kwam. Op veel etiketten uit de nieuwe wereld staat ook Shiraz als druifsoort. Kruisridders namen uit Perzie (Iran) deze druif mee (op de weg terug uit Jeruzalem) en plantten deze aan de oevers van de Rhône. Het had gekund natuurlijk. Eind gelopen, gevochten, dorst..hé das een lekker wijntje! Die kennen we niet thuis. Laten we wat stekjes meenemen en bij moeders in de tuin zetten om wijn van te maken.

Als je het zo leest zou je het zo aannemen. Wat een leuk verhaal!

Die kruistochten waren wel heftig hoor! Vanuit Vézelay (ja, dé Vézelay van de Montanet-Thoden wijnen) vertrokken meerdere van die "pelgrimages" naar het Heilige Land. De tweede met Eleonore van Aquitaine (op een wit paardje) , Richard Leeuwenhart en andere edelen voorop. Er werd gezegd dat er nog maar 1 edelman op zeven edelvrouwen overbleef in Europa. Bernard van Clervaux had die 2e kruistocht uitgeroepen. Een local, want uit de buurt van Dijon. Dat was me er eentje hoor! In de basiliek van Vézelay staat een beeld van hem. Ik was er een paar weken terug. Bij alle heiligen staan massa's kaarsjes te branden, maar dit is zo'n eng beeld, daar brand niets. Moet je kijken!

Maar goed, iedereen verzamelen en op pad naar Jeruzalem! Nou namen de meesten de boot, zou ik ook doen. Maar er gingen er toch ook een hoop lopend of te paard. Lang verhaal kort, ze kwamen aan in Jeruzalem en niet 1650 kilometer verder naar het oosten in Shiraz. Broodje aap, niets van waar.

Waarom ook? Druifsoorten zat thuis! Syrah komt gewoon uit Frankrijk en is een kruising van dureza (druif uit Ardeche) en de mondeuse blanche (er staat nog een hectare of wat in Savoie).

Syrah doet rare dingen. Syrah kan licht zijn als een Bourgogne en zo zwaar als een wijn uit zuid Portugal. We gaan er zo nog even wat verder op in, want we doen deze maand twee verschillende wijnen van syrah in Het Pakket!

1. Domaine du Chapitre, Aria 2011.

Hier kan je een kroontjespen in dopen! Prachtig hoe syrah kleur kan afgeven. Duidelijk wijn voor wat later op de avond. Barbeque (barbe-queue, van baard tot staart, spit door een zwijn) met flink wat vlees, krekels op de achtergrond en langzaam opdrinken met een leuk mens erbij. Ik vroeg aan Frédéric (Dorthe, de wijnboer) of de wijngaarden nou wel of niet biologisch werden bewerkt. Nou, niet bewust maar we hebben nooit gif gespoten en mijn vader ook niet. De Mistral zorgt voor een kurkdroge en koele wijngaard, gaat helemaal goed zo!

Nou, goed zijn zijn wijnen zeker! Hij maakt een aantal nog stevigere wijnen, maar die gaan mij echt te ver. Deze is precies goed voor een "zware jongen"!

De Aria komt van de rechteroever van de Rhône, dus van de west hellingen. Links en rechts wordt bepaald door de stroomrichting.

Eettip! Vlees (varken, rund) van de BBQ met geroosterde groenten

2. A Table! 2014

Domaine Clos des Moures, daar is ie weer! Nu de 100% syrah, de A Table!

Deze wijn wordt verbouwd aan de andere kant van de rivier, aan de linkeroever bij Vaison la Romaine. Zo leuk om deze te vergelijken met de Aria van Chapitre. De wijngaarden liggen echt niet zo ver bij elkaar vandaan, maar wat een verschil! Tuurlijk, onmiskenbaar syrah. En duidelijk een syrah uit de zuidelijke Rhône. Dat pepertje, dat proef je er altijd wel in. Jean-Philippe en Ingrid van Clos des Mourres vinden dit echt hun wijn voor aan tafel. A Table! Wat een diepgang! Echt even stilstaan bij de grootse kwaliteit van deze wijn. Schenk 'm dus niet even uit als er toevallig niets anders is. Nou ja, dat kan wel, maar geniet er dan van, er

worden maar 2000 flessen per jaar van gemaakt!

Eettip! Charcuterie en Provençaals gekruid gevogelte van de BBQ

3. Irancy, Domaine Colinot 2011

Wat?! Irancy van Colinot? Hopla! Faldera! Dat is een pakket waard!

De enige gemeente appellatie voor rode wijn in het departement Yonne. En wat voor een appellatie. Hier natuurlijk pinot noir, want we hebben het over Bourgogne. Grote Bourgogne. De Irancy van Colinot wordt geschonken op het Elysée, bij de president van de republiek! En echt, Domaine Colinot is de beste in dit schitterende dorp.

En weet je wat zo leuk is? De wijnmaker is een keer een vrouw, een meisje, Stéphanie!

Stéphanie heeft het werk van vader Jean-Pierre overgenomen. Er waren geen zonen, slechts twee dochters. En ze is goed, heel goed. Ze werd onlangs verkozen tot grootste talent van jonge wijnboeren in Frankrijk. De wijn, Irancy, is een uitzondering in Bourgogne, want hier wordt (mag) tot 10% césar worden toegevoegd aan de pinot noir. En dat geeft nou net Irancy zo'n apart karakter. Het eerste wat bij je opkomt is kersen! Het geeft ook wat extra pit, die césar. Een oeroude druif, meegenomen door de Romeinen. Wijn van puur césar is niet te drinken, veel teveel tanines. Maar in Irancy, o-o-o, wat heerlijk!

Behalve op hun wijnen zijn ze in Irancy heel trots op monsieur Soufflot die hier geboren is. De bouwer van het Pantheon in Parijs!

Koelen? Kan best een beetje. In ieder geval niet te warm schenken!

Wanneer drinken? Nu! Nu is de wijn op haar best.

Eettip! Paté forestiere, forel met spek-in-de-buik in aluminiumfolie op de BBQ, rood vlees.

4.Cotes de Provence rosé

La Crique 2015

Olé, olé, vin de Saint Tropez!

In Ramatuelle hebben een paar wijnboeren besloten om samen hun wijnen te gaan maken. De bedoeling is om kwalitatief hoogstaande en constante wijn te maken tussen alle bagger uit die streek. En dat lukt ze! Dit is echt zo'n rosé zoals ie zijn moet. Ongecompliceerd en fris. Een prachtige kleur en de juiste druifsoorten (cinsault, mourvedre). De bekende strandtenten Club 55 en Cap 21 schenken deze ook, dus als u een feest van herkenning proeft,..

Eettip! Artisjok met vinaigrette, stukje Hollandse (boeren) kaas.

5.Racines Métisses 2014, Laurent Barth, Elzas.

We hebben in een vorig pakket al de pinot d'Alsace van Laurent gehad. Nu de RM, de racines métisses. Dit is een mix van riesling en pinot blanc. Haalt u goede sushi in huis? Of asperges? Leg deze dan alvast koel. Dit is een wijn die je onthoudt. Dit is zo vreselijk goed gemaakt! Laurent legt echt z'n ziel en zaligheid in het maken van de beste wijnen. Als iets niet goed genoeg is gooit hij het eerder weg of verkoopt het aan een collega, maar als zijn naam op het etiket komt is het goed, heel goed.

De wijnen worden zo gezocht over de wereld, dat wij voor heel Nederland maar een halve pallet konden bestellen.

De kelder bij Laurent, blub, blub, blub hoor je door het waterslot.

Eettip! Sushi dus, of asperges.

6.Cour-Cheverny 2014 van Pierre-Olivier Bonhomme.

Ooit van gehoord? Cour-Cheverny? Cheverny zelf wel misschien, maar Cour-Cheverny?

48 hectare bestrijkt deze hele appellatie. Ik ken wijnboeren in Chablis met 200 hectare! En wat maakt het allemaal nog bijzonderder? De wijn, de Cour-Cheverny, wordt gemaakt van een druif die alleen, echt alleen dáár voorkomt.

Romorantin!

En hoe komt die druif daar? Die heeft Frans daar laten neerzetten. Bij zijn kasteel in Cheverny.

Frans? Ja, Frans de 1e van Frankrijk natuurlijk!

De renaissance koning, de grote vriend en bewonderaar van Leonardo da Vinci! De bouwer van kastelen en liefhebber van kunst en wetenschap. Die Frans!

Frans was gek op wijn uit de Bourgognestreek, gemaakt van romorantin. Hij liet deze dus aanplanten bij zijn hof, zijn cour bij Cheverny.

In Bourgogne staat romorantin allang niet meer, maar hier wel. Bij het kasteel van Frans.

De wijn die gemaakt wordt door Olivier is superieur! Als u nou eens de allerbeste

Cour-Cheverny wilt proeven, dan is het deze! Echt, geen leugen! Geen verkooppraat of andere onzin, dit is 'm!

Van Nicolaas Klei hoorde ik dat het kasteel van Cheverny model staat voor het kasteel van Kapitein Haddock uit Kuifje. Dat weetje wil ik u niet onthouden! Kijk!!

Eettip! Zeebaars, snoekbaars, gerookte vissoorten en kalfsentrecote van de BBQ, zachte kaas als (ongepasteuriseerde) rijpe camembert.

Het Wijnpakket Juni kunt u bestellen tussen 1 en 30 juni 2016.

Voor 1 pakket geven wij 5% korting, voor twee of meer pakketten 10%.

Prijs 1 pakket: €. 74,75

Prijs 2 pakketten: €.142,75

Verzendkosten 1 pakker €.6,95

Verzendkosten 2 pakketten €.13,00

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page