top of page

Wijnpakket Mei, grote klasse!

Wijnpakket Mei

Na een maand, eindigend met hagel, natte sneeuw en poolwind, nu een pakket waarbij de zon wel bij moet doorbreken! We gaan op chique deze maand!

Drie witte om nooit te vergeten, de beste rosé ter wereld, de wereldberoemde cot van Puzelat-Bonhomme zonder sulfiet en een rode Bourgogne om meteen een blikje gésiers bij open te trekken.

Daar komen ze!

1.Muscadet Clos Briords 2014 van Domaine de la Pépiere.

Muscadet, eerst maar eens uitleggen wat dat ook alweer was. U kent Muscadet misschien nog wel uit uw arme studententijd als de minst vieze wijn voor het minste geld. Of die keer dat u een glas nam bij een paar oesters in Bretagne? Of verwart u de wijn altijd met de druif muscat, waar vaak zoete wijn van wordt gemaakt?

Ten eerste; Muscadet is een streek in Frankrijk en de wijn die daar wordt gemaakt is van de druif melon de Bourgogne. Deze druif (die in Bourgogne alleen nog wordt geteeld op een paar percelen bij Vézelay) is een sterke jongen. Tegen weer en wind groeit ie lekker door en is goed bestand tegen schimmels. Hij doet het goed in noordelijke streken en vindt op leisteen en zand prima zijn weg. Een echte bikkel, de melon. Of ie ook naar meloen smaakt? Een beetje misschien, maar de naam heeft ie van de vorm van het blad. Toen Hollandse handelaren een steeds grotere vraag kregen naar brandewijn, haalden ze de druif uit Bourgogne naar de monding van de Loire waar ze veel makkelijker met hun handelsschepen konden komen. Daar werden de druiven geoogst, gedestilleerd en in vaten verscheept over de hele wereld. Op de plaats van bestemming werd weer water toegevoegd en zie daar. Een keurige wijn van een procent of 10.

Van de goede wijnboer is Muscadet een prachtwijn! Ziltig, mineralig, vol, lang en heel fris. De Muscadet Clos des Briords van Marc Olivier is van één enkele wijngaard, de Clos des Briords. Een clos, cloitre, klooster, is een ommuurd stuk land. De planten zijn vieilles vignes, allemaal ouder dan veertig jaar. Dit betekent minder opbrengst, maar wel geconcentreerder sap. Het druivensap is gelagerd "sur lie", op de eigen afgestorven gistcellen. Dit maakt de wijn zachter en intenser van smaak. En de Clos des Briords ligt tussen de rivieren Sevre en Maine, waar de beste wijnen uit Muscadet vandaan komen. Marc had wat 2014 voor ons achtergehouden en deze is net binnen. Na een jaartje liggen is de wijn nog een beetje lekkerder. Echt een verrassing hoor, ik denk de beste Muscadet die er bestaat. Domaine la Pepiere werkt biologisch en brengt naast deze Muscadet ook nog een paar toffe rode wijnen voort. Daarover later meer.

Marc, onze enige Bretonse wijnmaker!

​​

2.Bourgogne Vézelay 2014 van Domaine Montanet-Thoden.

​​

NOMA, Oud Sluis, Soif, wijnbars in Tokio, Sydney, San Francisco, Londen, Parijs, restaurants rond Breda als Meinesz en Formidable, diverse zaken in Amsterdam....allemaal schenken ze de wijnen van Montanet-Thoden. Een instituut als het om natuurzuivere Bougognes gaat. De Bourgogne Vézelay (van chardonnay natuurlijk) is een schat aan zuiverheid, lengte en diepgang.

De wijnen worden gemaakt door Valentin (zoon van eigenares Cathérine Montanet) en Nicolas, die bij Philippe Pacalet (beroemdheid in Chambertin) is weggehaald.

Nog altijd werkt de andere eigenaar, Tom Thoden, vrijwel dagelijks met zijn team in de wijngaarden. Snoeien, opbinden, herplanten..en dat op 72 jarige leeftijd na een leven als kantoorman in Nederland. Maar ja, met dit uitzicht,..

Het Domaine van 8 hectare is tot stand gekomen nadat de vader van Valentin, Jean Montanet, de coöperatie van Vézelay verliet omdat ze daar niet de biologische kant op wilden. Kennis had ie wel, geld een beetje. Omdat er enkele percelen opnieuw moesten worden aangeplant en dat verschrikkelijk duur is, kwam hij in contact met mijn vader Tom. Deze kende hij al goed via neef Helmer Otterman die al samenwerkte met Jean. Toen is Domaine Montanet-Thoden geboren. Tom verantwoordelijk voor de wijngaarden, Jean en zijn vrouw Cathérine voor de kelder. Door intensieve samenwerking met bevriende wijnboeren als Bernard Ravaneau uit Chablis werd de kwaliteit omhooggestuwd zonder enige concessies. De beste houten vaten, rupsvoertuigjes in de wijngaard om de bodem niet te belasten, strenge snoei, geen gif in de wijngaard en geen sulfiet bij de vinificatie. Dit moest en zou de top worden. En dat is gelukt! Er gaat ongelooflijk veel werk zitten in zo'n fles wijn, dat weten we inmiddels. Maar wat een resultaat! In deze wijn proef je echt waarom witte Bourgogne de beste en meest gezochte wijn ter wereld is. Niet zo'n over-de-top houten vetbak. Nee, elegantie ten top! De eerste jaren dat we de wijnen importeerden vertelden wij er niet bij dat het domaine in familiehanden is, laat de mensen maar proeven en oordelen. Verder klinkt het al gauw snobistisch en een beetje mal. Maar door alle kennis die ik zelf heb opgedaan bij de familie Montanet, kan ik alleen maar trots zijn een beetje deel uit te maken van een fantastisch domaine in Bourgogne. Inmiddels is weer twee hectare aangekocht om te gaan beplanten. Via bodemonderzoek blijkt dat de ondergrond identiek is aan de grand cru gaarden in Chablis. Nu staat er nog een grondverbeteraar op (veevoer). Volgend jaar kan er worden geplant.

3.Cotes de Provence 2015, Chateau Barbanau.

Hopla! Van Bretagne, via Bourgogne naar het diepe zuiden. De Cote d'Azur! In Cassis zit onze wijnboer van Chateau Barbanau. Naast Cassis maken ze een Cotes Provence van rolle (vermentino) met een beetje grenache blanc. Wat een heerlijk stuivende en volle wijn! Zwoel, zuidelijk en vol. Echt een begeleider voor bij Provençaalse gerechten. Ook deze familie is weer bezeten van hun vak. Natuur! De beste wijn mogelijk maken. Lage rendementen, kwaliteit! Waar de cassis op pure kalk staat, liggen deze wijngaarden wat meer gespiegeld aan de Middellandse Zee en is de grond wat kleiig, vruchtbaar en rijk. Zo smaakt de wijn ook. Als u wel eens een goede wijn uit Corsica heeft geproefd, daar heeft ie wel wat van weg. En wat ligt Barbanau mooi! In september gaan we weer bij ze langs en eten dan aan de haven een echte Bouillabaisse met hun wijnen ernaast. Wat een heerlijk beroep heb ik toch!

4.Bandol rosé 2015, Domaine des Baguiers.

Deze week kwam iemand bij ons binnen die iedere week de lekkerste wijnen komt halen. Hij zei iets heel moois. "Wat geweldig dat we dit soort wijnen gewoon kunnen drinken". Natuurlijk is Bandol rosé niet goedkoop. Maar iedereen kan het zich makkelijk een keer veroorloven. Weet u wel dat alle wijnboeren die rosé maken in de wereld maar één ding willen? Dat hun wijn een klein beetje op een goede Bandol lijkt. Bandol rosé, van de goede wijnboer, is waanzinnig. Gemaakt van mourvedre, waar ook de rode Bandol van wordt gemaakt. Bandol rosé heeft stijl, cachet. Ga nou niet aan die ellendige AIX of andere marketingrommel. Zet deze bandol koel, dek de tafel in de tuin, maak een lekkere salade, pak mooie glazen uit de kast en schenk ze vol zuid Franse zon, want dat is het.

Domaine des Baguiers, Bandol. Met deze wijn gaat zelfs de meest doorgewinterde roséhater om!

5.Cot, "In Cot we Trust!" 2012, Domaine Puzelat-Bonhomme.

Als er een bio-labeltje op een fles staat betekent dat, dat de druiven biologisch zijn geteeld. Wat er allemaal tijdens het maken van de wijn gebeurt heeft hier niets mee te maken. Het is een beginnetje dus, maar niet zaligmakend. Verder kan een biologische wijngaard er nog zo mooi bijliggen, een slechte wijnboer kan er nog geen lekkere wijn maken van biodruiven.

Met deze wijn, van Thierry Puzelat en Olivier Bonhomme, praten we over een wijn buiten elke categorie. Deze wijn, de cot (=malbec), wilde ik al tien jaar importeren. Zelfs nadat we drie jaar geleden zijn begonnen met andere wijnen van dit domaine, moest ik nog geduld hebben. En nu, in 2016, mocht ik de Cot bestellen. Ongezwaveld, ongefilterd en een bak fruit waar je u tegen zegt! Gemaakt in 2012, anderhalf jaar op oud hout en nog een jaar of wat gerijpt op fles. De wijn smaakt nog steeds jong, krachtig en anders,..heel anders! Deze moet u eens hebben gedronken. Groots!

In Cot we Trust, zonder toegevoegd sulfiet.

6. Bourgogne Cotes d'Auxerre pinot noir.

Rond Auxerre strekte zich ooit de grootste wijngaarden van Frankrijk uit. Hiervandaan werden de Bourgognes makkelijk via de Yonne de Seine op vervoerd. Na de druifluisepidemie van eind 19e eeuw werd nog mondjesmaat herplant. Crisis, Eerste Wereldoorlog, wijn uit de koloniën in noord Afrika,.. Er was geen reden om verder te gaan met wijnbouw hier. Gelukkig is er een revival in deze streek vlakbij Chablis. Terroir, klimaat, is hier fantastisch voor de twee grote druiven van Bourgogne. Chardonnay en pinot noir. Christophe Bersan kan behalve fantastische witte, ook magnifieke rode Bourgognes maken. Deze, Cote d'Auxerre, heeft smaken van intens rood fruit (kersen!), is wat boertig en gronderig. Een Bourgogne om nu te drinken of nog even weg te leggen. Het sappige en onmiskenbare karakter van de pinot noir maakt de wijn vrolijk en uitermate geschikt voor bij een lamskoteletje van de bbq! Wat zijn we toch blij met deze wijnboer!

Alles bij elkaar wel een heel sjiek pakket weer hoor! Een witte en een rode Bourgogne, een Bandol, een Cotes de Provence voor bij ratatouille en dorade, de meest gezochte cot ter wereld en een fles oesterwater om U tegen te zeggen.

Prijs voor 1 pakket (5% korting) €.81,50

Voor 2 pakketten (10% korting) €.155,00

Opsturen? Dat kan! €.6,95 voor 1 en €.13,00 voor een dubbel pakket.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page