top of page

Het wijnpakket april staat klaar!

Dit is weer een pakket om van te smullen! Schaarse, rare en heel lekkere wijnen uit diverse streken. Daar komen ze!

1. Beaujolais Blanc 2014 van Christophe Pacalet.

Christophe is één van de meest diverse wijnboeren in Beaujolais. Hij heeft een groot aantal "cru's" en sinds twee jaar ook een Beaujolais Blanc. Strikt genomen is dit de meest zuidelijke Bourgogne die er is. De percelen liggen nog een flink eind onder Pouilly-Fuissé. Je zou denken dat dit hele vette en misschien zelfs ietwat vermoeiende wijn zou voortbrengen. Niets van dat al, gelukkig! De wijngaarden liggen op betrekkelijk grote hoogte en de grond zit vol kalk, vuursteen en graniet. De wijn is opmerkelijk fris, mineralig, maar ook heel intens. Waarmee kunnen we dit vergelijken? Een Fuissé -met Meursault -en Chablis -toets? Slaat nergens op. Geen vergelijk. Deze "Bojo"moet je proeven en zelf beoordelen. Witte Bojo is schaars, er is slechts 2% chardonnay aangeplant in de hele streek. Van die 2% moet je ook nog eens de goede wijnboer vinden. Klinkt onmogelijk, behalve natuurlijk bij De Loods! Wij vinden het een prachtwijn.

2. Bourgogne Aligoté 2014 van Domaine Bersan.

Naast chardonnay en natuurlijk sauvignon uit Saint-Bris mag er nog een druif worden geteeld in Bourgogne. Aligoté heet deze verre verwant van chardonnay.

De meeste aligoté wordt geserveerd met een drupje Crème de cassis, dan heet het Kir (vernoemd naar oud burgemeester Kir van Dijon). Wat een zure, dunne en droge wijn hoor je vaak! Maar ja, een goede wijnboer weet er wel raad mee! Een goed gemaakte aligoté meurt een beetje, is extreem eetlust opwekkend en heeft echt heel aardse smaken. Mineraal, droog natuurlijk, maar ook vol van smaak. Frisse zuren zorgen voor een fantastisch evenwicht tegenover vettige vis (gerookt) en schelpjes. Een paar Zeeuwse platte oesters, die een beetje nootachtig smaken en een glas Bourgogne Aligoté van Bersan? Ik dacht het wel!

3. Cuvée Cécile 2014 van Domaine de Malavieille.

Malavieille is zo'n domaine waarvan je soms kan denken dat ze wel heel ver gaan in hun manier van wijn maken. Deze witte van het biodynamisch werkende domaine wordt gemaakt van maar liefst zes druifsoorten. Viognier, carignan blanc, terret bourret, vermentino, sauvignon en chardonnay. De druiven groeien op een combinatie van kalk en basalt (zeer onvruchtbaar) welke wordt verrijkt met resten van pitten en druivenschillen die gebruikt zijn voor het maken van eau-de-vie. Verder wordt maagpulp (!) van koe door de gaarden geploegd en staan er diverse kruiden geplant tussen de wijnstokken.

Volgens de leer van engerd Rudolph Steiner wordt het hele wijn maak proces biodynamisch uitgevoerd. Het is natuurlijk prachtig dat er wijnboeren zijn die zo werken. Echt, wat je er ook van vindt. Schaden doet het de kwaliteit zeker niet! Zoveel aandacht voor de wijngaard en kelder is het mooiste wat er is. Zweverig? Mwaa, een beetje. Maar vergeet niet, dit zijn boeren. Al eeuwen leven ze in en met de natuur en met al die ervaring weten ze donders goed wat ze doen.

Via aardstralen en magnetische velden, de stand van zon, maan en sterren en het begraven van koehoorns op de hoeken van de wijngaarden, gaan we nu maar even naar de wijn zelf. Een heerlijke combinatie van druiven en een geweldig bewerkte grond maakt deze wijn vol, kruidig, fris en opmerkelijk lang. Prijs kwaliteit een dikke tien. Neem gerust een extra glas, hoofdpijn is uitgesloten.

Rode wijnen:

4. Domaine Clos des Mourres (Vaison la Romaine), cuvée Pompette.

Wedden dat dit het enige domaine in Frankrijk is waar wijn wordt gemaakt van tempranillo en auban? Ik win. Hoe verzin je het, temprenille (tempranillo in t Frans) in de Rhône! Dit is de "huiswijn" van de familie Bouchet zelf. Hooguit 120 flessen voor De Loods, omdat ze hem zo lekker vinden. De rest drinken ze zelf op. En o jee, wat een wijn! Vin de plaisir met twaalf hoofdletters. Hoe fijn om hier een flesje van bij je te hebben als je besluit te gaan picknicken. Dit is echt wijn van je tralala, wat een feest! Niet moeilijk, niet nobel, wel heel lekker en zuiver als een bergbeek. Moet je eens kijken op het etiket, naast een gewoon telefoonnummer staat ook een mobiele en een schattig hotmail adres. Ingrid en Jean-Phillippe zijn zulke leuke mensen en maken zulke bijzondere wijn. In de volgende maanden gaan daar meer cuvées van in een maandpakket.

5. Domaine de la Pepiere, La Pépie.

Dit is kicken, cabernet franc uit de Muscadet streek! Loire gigant cabernet franc is soms zó lekker, daar worden we stil van. En deze, de enige rode wijn uit Bretagne, is eerlijk, heerlijk en puur natuur. Helemaal niets anders dan druifjes zitten in deze fles. Drink m koel bij alles behalve,... ik kom er niet op! Bij alles dus! Belachelijk vriendelijk geprijsd en echt hoog op de nominatie "mee de schuilkelder in wijn." Hij wordt gemaakt door onze Muscadet boer, Marc Olivier. Zijn witte wijnen zijn wereldberoemd om de ongelooflijke intensiviteit. De rode wijnen van Marc (hij maakt ook nog een cot) zijn om te drinken, door te drinken en door te drinken,.....

6. Domaine Puzelat-Bonhomme, Le Telquel.

Nu we toch in de Loire zijn, maar dan een heel eind naar het oosten, dan maar meteen een wijn van de aller-allerbeste bioboer uit Touraine. Le Telquel, gemaakt van pinot d'aunis, grolleau en gamay van Olivier Bonhomme en Thierry Puzelat. Dit is toch wel de wereld hoor. Superlatieflekkere Loodswijn. Het duurde even voor de hardheid er een beetje af was. Nu? Optimaal op dronk. Alleen deze fles is al een heel april pakket waard!

Het wijnpakket april kost exclusief verzendkosten €.65,- (5% korting)

Als u twee pakketten bestelt zijn de kosten €.124,50 (10% korting)

Verzendkosten:

€.6,95 voor één en €.13,00 voor twee pakketten.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page