top of page

Nieuwe Website


Sinds gisteren staat de nieuwe website online, allemachtig wat een gedoe. Maar ja, zo heeft ieder werk zijn eigenaardigheden.

Hierboven een foto van de net gesnoeide grenache van domaine Clos des Mourres bij Vaison La Romaine.

Een compleet andere snoei dan in Bourgogne! Hier, in de Zuiderlijke Rhone, zijn de planten knoestige stronken die veel-armig de lucht ingraaien. Je ziet wel dat de snoei heel streng wordt toegepast. Hoeveel "ogen" er overblijven voor de druiftrossen zie ik niet zo één, twee, drie.

In Bourgogne zijn er twee manieren om te knippen, de guyot simple en de -double. Ik beperk me tot de "simple", want dat is de snoeimethode die wordt toegepast door de betere wijnboeren (Lage opbrengst). Alles snoei je weg, behalve de sterkste twijg met zes of zeven ogen (baquette) en een stompje (courson), met twee ogen, dat wordt de baquette voor volgend jaar. Zo houdt je plek voor maar een paar trossen per plant. Maar wel trossen waar kracht in zit, die rijp worden en alle lekkere smaakjes in zitten. Alleen zo houd je terroir in je wijn. Lage opbrengsten, hoogwaardige wijn. Hierboven, bij Clos des Mourres, hanteren ze een gemiddelde van 25 hectoliter per hectare waar 75 hectoliter is toegestaan. Drie keer minder opbrengst dan toegestaan, drie keer minder wijn dan de buurman. De wijn is ook minimaal drie keer lekkerder, maar verkopen voor drie keer de prijs? Uitgesloten! Het betreft hier geen Champagne, Chablis of Montrachet, hier heet het gewoon cotes du Rhone Villages, .. Waarom doet die wijnboer dat dan? Omdat ie iets moois wil maken, iets uitzonderlijks en iets waar hij trots op kan zijn. En,...iets wat wordt opgepikt door een wijngek in Holland die deze wijnen open maakt, laat proeven en de lof ontvangt voor al het werk de wijnboer doet....

Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Follow Us
Er zijn nog geen tags.
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page